העולם העסקי של המאה ה-21 מאופיין בקצב הולך וגובר של שינויים ותמורות הנובעים ממספר רב של גורמים – האצת החדשנות הטכנולוגית, העמקת תהליכי הגלובליזציה ושינויים תרבותיים וחברתיים עמוקים. המעבר לכלכלה דיגיטלית ומבוססת נתונים, הנהגת עבודה גמישה ומרחוק, מודעות גוברת לנושאי אקלים וקיימות, וציפיות שונות מצד הדורות הצעירים יותר בכוח העבודה – אלו רק חלק מהגורמים המעצבים מחדש את "כללי המשחק" העסקיים.
בתנאים טורבולנטיים ודינמיים אלה גוברת חשיבותן של יכולות הניהול והמנהיגות כתנאי הכרחי להבטחת המשך שגשוגם ורווחיותם של ארגונים בטווח הארוך. בעוד ניהול (management) עוסק בעיקר בהיבטים התפעוליים, הארגוניים והטכניים של תכנון, תיאום ובקרה, מנהיגות (leadership) נוגעת לגיבוש הכיוון אסטרטגי, ליצירת חזון מעורר השראה וליכולת להניע ולהנחיל אותו לשורות הארגון.
מודלים וגישות עדכניים למנהיגות אפקטיבית כוללים את המנהיגות האוטנטית (authentic leadership) הפועלת ומקרינה מתוך ערכים אישיים ותחושת שליחות פנימית, מנהיגות משתפת (shared leadership) המבוססת על שיתוף העובדים בתהליכי קבלת ההחלטות, ומנהיגות צנועה (humble leadership) המדגישה הקשבה לזולת, פתיחות והכלת רעיונות חיצוניים. גישות ניהוליות אלה נותנות מענה טוב יותר לצרכים וציפיות של הדורות החדשים יותר בשוק העבודה.
אתגר מרכזי הניצב כיום בפני מנהלים ומנהיגים הוא יצירת סביבת עבודה אנושית, הוגנת ומאפשרת עבור העובדים תוך שימת דגש על רווחתם הנפשית והאישית, ובמקביל עידוד חדשנות ויזמות מתמדת בקרבם. כמו כן הם נדרשים להתאים בזריזות ובגמישות את הארגון, מטרותיו ותרבותו לצרכים וערכים משתנים של הלקוחות, השווקים ובעלי העניין.
על מנת להתמודד עם אתגרים אלו נדרשת מנהיגות גמישה ומסתגלת, הפועלת מתוך ראייה מערכתית רחבה ומסוגלת ללמוד באופן מתמיד מניסויים, טעויות והצלחות. מנהיגות כזו תשלב בין יכולות ניהול מוכחות ומעולות לבין גישה הוליסטית ואמפתית יותר כלפי המשאב האנושי בארגון. כמו כן היא תהיה פתוחה יותר לחדשנות, שינויים ורעיונות מגוונים – בין אם מקורם בתוך הארגון או מחוצה לו.
על מנת לטפח מנהיגות איכותית ורלוונטית לתקופה של תמורות מואצות, יש להנחיל בקרב מנהלים ומנהיגים מיומנויות כגון חשיבה ביקורתית ויצירתית, אינטליגנציה רגשית גבוהה, כושר הסתגלות למצבים משתנים וכדומה. בנוסף, השקעה בתהליכי למידה ארגונית ופיתוח ה"הון האינטלקטואלי" יסייעו לארגון כולו להפיק תובנות ולחולל את השינויים הנחוצים.
מנהיגות איכותית, מסתגלת ולומדת תהווה מפתח הכרחי להצלחתם לטווח ארוך של ארגונים בסביבה העסקית המורכבת והלא צפויה של ימינו. שילוב נבון בין יכולות ניהול מעולות לבין תכונות מנהיגות כגון פתיחות לרעיונות חדשים, אינטליגנציה רגשית גבוהה ויכולת הסתגלות למצבים משתנים – יאפשרו לארגונים לשגשג גם בעידן של אי-וודאות גוברת.
כדי ליישם זאת בפועל יש להטמיע בארגונים תכניות הכשרה ופיתוח ייעודיות למנהלים ומנהיגים, שיקנו להם את המיומנויות, הכלים ואופני החשיבה הנדרשים כדי להוביל בהצלחה בתקופה של שינויים מהירים. בנוסף, באמצעות תמריצים הולמים ועיצוב מערכות של שיתוף ותגמול הוגן, ניתן לעודד התנהגות יזמית וחדשנית בקרב הדרגים הבכירים בארגון.
יישום המלצות אלו יחד עם פיתוח ה"הון האינטלקטואלי" באמצעות תהליכי למידה ארגוניים, יסייעו לארגונים להפוך למסתגלים ודינמיים יותר – ובכך להבטיח את המשך שגשוגם גם בתקופה של שינויים מואצים ובלתי צפויים.